Nově otevřená výzva INTERREG Česká republika – Slovensko podpoří přeshraniční cyklostezky i trasy kolem památek

03. 06. 2022
Nově otevřená výzva INTERREG Česká republika – Slovensko podpoří přeshraniční cyklostezky i trasy kolem památek

Lávka přes řeku Moravu v archeologickém parku Mikulčice – Kopčany nebo cyklostezka z Bílých Karpat k Baťově kanálu. Příklady dnes turisty vyhledávaných cílů, které získaly podporu díky Programu INTERREG V-A SK–CZ. Žádosti v aktuálně vyhlášeném kole lze podávat od teď až do 1. srpna 2022.

Program je určený na zachování, ochranu, podporu a rozvoj přírodního a kulturního dědictví, zvýšení jeho atraktivity pro místní i přeshraniční návštěvníky. „Dlouhodobě na něm spolupracujeme hlavně se sousedním Trnavským samosprávným krajem. Soustředíme se třeba na budování různých cyklotras, které naše regiony navzdory hranicím propojují. Umožňují lidem poznávat přírodní i kulturní bohatství, které ještě donedávna bylo naším společným dědictvím, a zároveň sportovat,“ podotkl náměstek hejtmana pro oblast regionálního rozvoje Jan Zámečník.


Realizované projekty se soustředí také na historické památky, propojují například i různá muzea nebo technické vzácnosti obou zemí. Na aktuálně otevřenou výzvu (od 31. května 2022 do 1. srpna 2022), která má podpořit rozvoj cestovního ruchu a tvorbu ucelených tematických produktů pro návštěvníky, jsou vyčleněné tři miliony eur. Podrobnosti na webu ZDE.


Jestli uvažujete o podání žádosti do poslední Výzvy pro toto programové období, tak laskavě využijte možnost ke konzultaci. Rádi se podělíme o své zkušenosti, resp. poradíme.


JUDr. Vladimír Gašpar na sekretariátu Euroregionu Pomoraví (e-mail: gaspar@euroregion-pomoravi.cz; tel.: 602772786) nebo paní Martina Blatná (odbor regionálního rozvoje - oddělení evropských dotací, Krajský úřad Jihomoravského kraje (tel.: 54165 1307; e-mail: blatna.martina@jmk.cz).