Jednání s radním Dolnorakouské vlády pro Evropské záležitosti M. Eichtingerem

29. 08. 2022
Jednání s radním Dolnorakouské vlády pro Evropské záležitosti M. Eichtingerem

Předseda Správní rady Euroregionu Pomoraví a náměstek hejtmana Ing. Jan Zámečník se dne 29. 8. 2022 potkal na úřadu Dolnorakouské vlády v Sankt Pöltenu s radním pro Evropské záležitosti Martinem Eichtingerem.

Šlo o dlouho plánovanou schůzku k prohloubení přeshraniční spolupráce mezi Euroregionem Pomoraví a zástupci samospráv v Dolním Rakousku. Diskutovalo se o celém spektru otázek, zejména o naplňování programu Interreg VI-A pro česko-rakouskou hranici.


Obě strany projevily připravenost k realizaci společných projektů v oblasti podpory cestovního ruchu, kultury, ale i životního prostředí a podpory malého a středního podnikání, včetně toho s inovačním potenciálem. Detailnější debata se vedla k přípravě Fondu malých projektů Interreg, kde Euroregion Pomoraví bude plnit funkci sekretariátu pro oblast cestovního ruchu, kultury a malých investičních přeshraničních záměrů. Jednání se zúčastnili mimo jiných i Simon Ortner, vedoucí oddělení pro mezinárodní vztahy, Romana Sadrawetz, koordinátorka Evropských záležitostí v dolnorakouském sekretariátu pro regionální rozvoj, Barbara Heinzl z kanceláře radního Eichtingera a výkonný ředitel EUPO Vladimír Gašpar. Obě strany se dohodly, že budou pokračovat v krocích směřujících k institucionalizaci partnerských kontaktů Euroregionu a oblasti Weinviertel, která sousedí s jižní Moravou.