Vacenovice hostily sedmé autorské čtení

08. 11. 2023
Vacenovice hostily sedmé autorské čtení

Dne 6. listopadu 2023 se v nově otevřeném Multifunkčním domě a domově pro seniory uskutečnilo už sedmé autorské čtení Euroregionu Pomoraví. Tento projekt se už tři roky koná jako společná akce Euroregionu Pomoraví (EUPO), Knihovny Jiřího Mahena v Brně a jednotlivých členských obcí EUPO.

Tentokrát představila svoji knihu „Kronika hříšného kněze aneb Bestie z Karlštejna“ známá spisovatelka a scénáristka Naďa Horáková. Paní Horáková se narodila v Hodoníně, dětství prožila v Ratíškovicích. Vystudovala Filozofickou fakultu Masarykovy univerzity v Brně, obor český jazyk a literatura a dějepis. Pracuje jako učitelka na ZŠ v Dubňanech. Je autorkou 23 knih z oblasti detektivek a historických románů. Je taktéž spoluautorkou námětů a scénářů televizního seriálu Policie Modrava.


Přítomní slyšeli krátký úryvek z knihy, která má vzdáleně podobnost s příběhem krvavé paní z Čachtic, Alžbětě Bátoryové, kterou proslavil před mnoha lety Jozef Nižňanský. Řádění paní Kateřiny Bechyňové na Karlštejně, manželky karlštejnského purkrabí a jednoho z nejvýše postavených mužů v království Jana Bechyně se rozhodl odhalit Václav Hájek z Libočan, děkan na Karlštejně. Jestli vyšetřování skončí soudem, jestli děkan Hájek nasbírá dostatek důkazů k odsouzení zrůdné Kateřiny a jestli zvítězí právo nebo politikaření, se dozví čitatel až na konci knihy. Mnozí z nás přítomných se to dozvěděli přímo od autorky. To, co bylo představeno, je velkým lákadlem pro zakoupení knihy a bude skvělým dárkem pod vánoční stromek nejen pro obyvatele Vacenovic a okolí, ale i pro všechny, komu není naše dávná i nedávná historie lhostejná.


V živé diskusi odhalila Naďa Horáková mnohé ze života spisovatelky, výběr námětů, vyhledávání dokumentů a ověřování faktů pro své knihy. Neméně zajímavé bylo povídání o spolupráci na realizaci populárního seriálu Policie Modrava, kde se nám poodhalilo to, co běžnému divákovi unikne.


Celá akce proběhla v nádherném prostředí reprezentační místnosti Dana, která je věnována slavné rodačce a světoznámě oštěpařce Daně Zátopkové. Ano, té skvělé atletce, která v roce 1952 v Helsinkách si už svým prvním hodem zajistila zlatou olympijskou medaili a o pár minut předběhla svého slavného manžela Emila, který získal v ten den svojí druhou z celkem tří olympijských zlatých medailí ve finské metropoli.

A jistě nelze opomenout vynikající vystoupení místní ženské pěvecké skupiny Marijánky a báječné pohoštění pro všechny přítomné, které pečlivě nachystala starostka obce Jana Bačíková se svými kolegyněmi.


Galerie