Šestý kulatý stůl v rámci projektu FMP "Sdílejme zkušenosti" na téma Odkaz T.G.M. pro ČR a Slovensko

19. 12. 2022
Šestý kulatý stůl v rámci projektu FMP "Sdílejme zkušenosti" na téma Odkaz T.G.M. pro ČR a Slovensko

Dne 15. 12. 2022 se uskutečnil v Masarykově muzeu v Hodoníně v pořadí šestý kulatý stůl projektu FMP „Sdílejme zkušenosti“ CZ/FMP/11b/10/140, tentokrát k problematice odkazu prvního prezidenta Československa Tomáše Garrigue Masaryka pro ČR a Slovensko.

Hlavním přednášejícím byla ředitelka Muzea Mgr. Irena Chovančíková, která se už mnoho let věnuje životu a dílu TG Masaryka. Paní ředitelka podala účastníkům stručnou informaci o historii Muzea, o jiných institucích, které se v ČR věnují odkazu „Otce zakladatele“ a o širším kontextu uchovávání masarykovských tradic na jižní Moravě.


Velkým vkladem pro průběh kulatého stolu byla otevřenost diskuse o různých aspektech života TGM. Nešlo o informace běžně známé široké veřejnosti, ale např. o podrobnosti k prezidentovým sourozencům, zejména o Ludvíkovi, který byl vyučeným tiskařem a působil v Hustopečích, kde jsou mimochodem pohřbeni oba rodiče našeho prvního prezidenta, o dětech TGM, jeho vztahu k manželce Charlottě Garrigue, o roli Alice Masarykové, nejstarší dceři TGM, o jeho oblíbených jídlech, o vztahu ke koním, ale i o kontaktech a spolupráci s Jožem Plečnikem, světoznámým architektem, který proměnil Pražský hrad i Lány v rezidence českých prezidentů. Vzhledem ke složení účastníků došlo i na otázku vztahu mezi TGM a M. R. Štefánikem, kde jsme se dozvěděli, že slavný slovenský generál, astronom, vědec a charizmatický řečník nazýval důvěrně Masaryka „oteckom“, což dokresluje jejich blízké vztahy.


Kulatý stůl v Hodoníně sice neřešil aktuální problémy samospráv, ale ukázal na společné kořeny a mnohovrstevnost našich společných česko-slovenských vztahů, které jsou a jistě budou vhodným základem pro společné projekty do přeshraniční spolupráce.




Galerie